LPRecenze

RECENZE: Hrdinové Nové Fronty – Punk a pogo, Live in Rockfest 1987

Číslo tři v kampani Živé Jaro vydavatelství PHR Records je nahrávka HNF z Rockfest roku 1987. Ta si již krátce po svém vzniku našla cestu na pásky kazet, pirátsky šířena pozdějším pánem siderického kyvadla, Cibulkou, který si z pokoutně šířených nahrávek, mnohdy bez vědomí interpretů, udělal „undergroundový“ kšeftík.

Kapela v té době obehrávala primárně materiál ze svého druhého dema a z regionální záležitosti se její věhlas začal stále intenzivněji šířit československým podzemním světem. HNF se tak stali jednou z nejvýraznějších punkových skupin, vystupujících na celém Rockfestu, a dynamická a profesionálně sehraná pódiová prezentace byla zaznamenána přímo z mixážního pultu.

Třináctka písní, uvedená slovem herečky Lenky Zogatové, nabízí především hypnoticky pomalé kompozice z druhého dema Obyčejní hrdinové, v první půli v prakticky ve stejném pořadí jako na kazetě. Ty jsou s pokračujícím vystoupením proložené svižnějšími kusy s občas diskutabilním obsahem, ať již je to Punk a pogo, Skinheadská noc nebo Skinheadskej punk. Po pravdě, pokud se HNF pouštěli do jiných než válečných či apokalyptických témat, propadali se do kategorie subžánrového, značně adolescentního, balastu. HNF tak prezentují něco, co mohlo patrně vzniknout pouze v našem prostředí. Z útržkovitých fragmentů informací, proniknuvších sem skrze normalizační oponu, stvořili rozpolcený a nesourodý, leč v jejich podání až překvapivě kompaktní,  mišmaš inspirací temným punkem, tvorbou The Exploited i Dead Kennedys a zároveň fascinací skinheadstvím, která ale v dané době místním punkem rezonovala v obecnější rovině. Nelze ovšem opomenout nesporný fakt, že třeba Skinheadská noc, při vší své obsahové stupiditě (jejíž význam je prakticky nemožné rozklíčovat), je skvěle šlapající punková vypalovačka a její energie právě zde, v živé verzi, má explozivní potenciál dynamitu. Totéž lze říci o následujícím Čase barikád a vlastně všech svižnějších skladbách, nasázených v rámci choreografie koncertu chytře do druhé půle setu, tak aby vše řádně gradovalo. Ostatně přesně tak mám to celé zafixované i ve svých vzpomínkách.

Jak již bylo napsáno v úvodu, nahrávku poměrně záhy po jejím vzniku začal pirátsky šířit Cibulka na svém kazetovém samizdatovém labelu. Ostatně v hlavě se mi honí vzpomínka, že tento bootleg rozpoutal v tehdejším hudebním podzemí drobnou bouři ve sklenici vody, když se vůči tomu sama kapela ohradila. K tomu by se patrně, při troše snahy, někde vyštrachaly i dobové podklady. Je zajímavé, že s množením nahrávky (nutno zdůraznit, že za úplatu) vzniklé na svazácké akci, mr. Cibulka s hubou plnou zásad a morálky, neměl zjevný morální problém. To jsou paradoxy, pane Vaněk.

Filozoficky je tu obsažen rozpor dané doby, kdy zatímco stále probíhali anti-punkové represe vůči našim adolescentním já, Rockfest dal prostor kapelám z jakési šedé zóny na hranici podzemí a oficiálního fungování, a dílem i z vyloženého podzemí, aby si zahrály v betonovém zosobnění normalizace, Parku kultury a oddechu Julia Fučíka. Je to vlastně ukázkový příklad mnohdy komplikované nejednoznačnosti doby, kterou nelze vnímat pouze černobílou optikou (to samozřejmě platí pro jakoukoliv éru), neboť ta vždy vytvoří jen pokřivený a do značné míry lživý obraz, nemající jinou hodnotu než jako demagogická propaganda, ať již z jedné či druhé strany.

Je fajn, že o šestatřicet let později se nahrávka zaslouženě dočkala své oficiální LP edice.

Rok vydání: 2023 / 1987

Label: PHR Records

  1. Průvodní slovo Lenka Zogatová
  2. Obyčejní hrdinové
  3. Nepřítel
  4. Nenávist
  5. Bombardéry
  6. Loutka
  7. Zlo
  8. Punk a pogo
  9. Skinheadská noc
  10. Čas barikád
  11. Do boje!
  12. Provokace
  13. To svět se posral
  14. Skinheadskej punk

Martin Suicide

martinsuicide (at) kidsandheroes.com

Související

Back to top button