Pozvánky

Pekelný kabaret v podání The Tiger Lillies se vrací do Divadla Archa

Vypravěči těch nejšílenějších historek ze špíny a dna společnosti, ďáblovi andělé a hlásná trouba rozkladu existence se opět zjeví jako satanská fata morgana v Praze. The Tiger Lillies předvedou 23. dubna v Divadle Archa to nejlepší od cirkusu po hřbitov. Kdo čekal po mnoha tematických turné ke konceptuálním albům (s orchestrem nebo divadlem) na poctivou kabaretní sypačku s výběrem legendárních skladeb, nehledě na konkrétní desku, má teď příležitost. Pojďme spolu do pekla pěkně zvesela.

Před mnoha lety jsem o nich s chutí psal v kabinetu hudebních kuriozit. Zdálo se mi, že v našich končinách jsou ostrovní podivíni se zmalovanými obličeji málo známí. Ale oni už tenkrát měli své publikum, jen jsem o tom tolik nevěděl. Martyn Jacques a jeho parta vypadají i zní, jako by se připlavili na děravé bárce mezerou v časoprostoru ze začouzeného přístavu v devatenáctém století nebo z Německa v dobách Výmarské republiky. Není to náhoda – jejich vzory jsou Bertolt Brecht, Kurt Weill, Edgar Allan Poe a podobní. Temný kabaret se snoubí s lidovou tvorbou, příchutí punkového přístupu a vlivy šansonu, pouličního divadla a drzé a bezbřehé avantgardy.

Je to už pár let, co jsem na pražském koncertě Toots And The Maytals (pozdrav do hudebního nebe, Tootsi!) v Lucerna Music Baru narazil na chlápka, co mi byl nápadně povědomý. Byl tam coby návštěvník, ale celkem vybočoval z publika, složeného převážně z mods, skinheads, rude boys and girls a rastamanů. Zahlédl jsem ho zezadu a hned ho poznal. Dlouhé vlasy, starý oblek, buřinka a vycházková hůl. Otočí se a je to on – zakladatel Tiger Lillies, Martyn Jacques. Hudba i texty jeho kapely jsou tak temné, zlověstné a prokleté, že si prostě musel zajít na staré reggae z Jamajky, naprosto ho chápu. Pohupuje se do rytmu fláku Sweet And Dandy a užívá si příval pozitivní energie, protože když se rozehraje a rozezpívá on, nic krásného čekat nemůžete. Jen krásu zmaru a ošklivosti. A co dělal na koncertě v Praze? Čekal na vlastní koncert, dokonce dva koncerty, které byly tuším tenkrát oba vyprodané a já se tam hanebně nedostavil. Pokud jste udělali stejnou chybu, napravme ji spolu 23. dubna v Divadle Archa. Protože všechny harfy v nebi se polámaly a proudy slz tečou, tak jak se vůbec můžeme postavit tisíci houslí? A jak se nám vůbec podaří s něčím začít?

Naposledy se tu opulentní pouliční cirkus objevil nedávno, s prezentací „pražského“ alba Devil’s Fairground. Jacques a jeho parťáci mají Prahu v oblibě už od devadesátých let, jsou jí okouzleni a rádi o ní píšou. Vrací se pravidelně do Divadla Archa a jako andělé apokalypsy se s ní tentokrát i rozloučí. Jejich koncert je událostí, u níž nesmíme chybět. Uvidíme se v pekle.

FB Událost

Vstupenky GoOut

Tony Youngfield

Sometimes antisocial, always antifascist. Sailor of rock'n'roll since 2007, journalist since 2013. DJ Tony Looney Drill since 2018. You have no right to know anything more about me.

Související

Back to top button