Reporty

Špilberk to sice ustál, i tak ale dali Siberian Meat Grinder Brnu řádně do těla

Léto – čas festivalů a akcí pod širým nebem. Tenhle open air koncert je však zvláštní ještě něčím navíc. Dneska už sice není úplně ojedinělé mít možnost poslechnout si punk nebo metal na historických místech, stačí vzpomenout například kultovní Brutal Assault. Ale brněnská dominanta Špilberk není jako pevnost v Jaroměři a koncertů tvrdší hudby je na ní jako šafránu. O to větší a příjemnější pro mě bylo překvapení v podobě dnešní akce. A tak už stoupám po schodech na hradby, kde na mě čeká koncert ruské crossover mašiny Siberian Meat Grinder spolu se šílenými Hentai Corporation jako supportem.

Prostor letního kina na Špilberku je perfektní, málokde má kapela z podia výhled na tak velkou část města jako právě tady. Dvě strany prostoru tvoří ochoz hradeb s Brnem obklopeným mraky v pozadí, druhé dvě pak zvedající se zdi. K jedné z nich je namáčklé menší podium, na kterém už se chystají milovaní i nenávidění Hentai Corporation.

Zdravíme Špicberk! Je odsud krásnej výhled na hnusný město,“ zdraví zpěvák Škarohlíd vděčně publikum, které ho přišlo podpořit i v poměrně špatném počasí. Nikdo ale nic jiného nečeká, a tak jako vždy zběsilou rock’n’rollovou show Hentai doprovází spousta blbejch keců, kterým se ale jen těžko nesměje. Nechybí ani věnování, a tak jeden song za druhým putujou Babišovi, sportovcům-fetkám nebo na Colours of Ostrava. Hudebně to šlape, celá stage presence Hentai Corporation do sebe prostě zapadá a vypracovaná image provokatérů společně s rychlými a živelnými songy jednoduše funguje. Tím spíš když v našich končinách moc podobných kapel není. Pro někoho je ta show možná příliš laciná, já se bavím, a Radek a jeho podivná banda jsou pro příjemným zpestřením zamračenýho dne.

Smráká se, sem tam pořád poprchává, ale už není cesty zpět. Špilberk právě svými tlapami objímá hrozivý medvědí Tsar, vládce Sibiře a ve volném čase také maskot kapely Siberian Meat Grinder, která se do toho právě začíná na podiu slušně opírat. SMG jsou tou kapelou, které se daří ze sebe samotné vytvářet mýtus. Sibiřské peklo, bear Tsar, graffiti a masky. To všechno, ne jenom zběsilý thrash metalový crossover s hiphopových duchem, je tím, co zanechává ve fanoušcích kapely tak silné dojmy. A tyhle dojmy se daří v publiku rozdmýchávat i dnes. Přestože lidí by se mezi kamenné hradby namačkalo daleko více, daří se SMG z těch, kdo přišli, vyždímat co je jen možné. Leader sibiřského masomlejnku Vladimir je jako utržený ze řetězu a jeho promluvy k publiku mají energii, jako by mluvil z tisícihlavým davem. SMG se svou stage prezence daří vyvolávat pocity, o kterých sami mluví mezi songy, pocity jednoty, společné síly pod nadvládou Tsara a tvrdé muziky. Negativní aspekty tu prostě zanikají v tom pravém hudebním spiritu.

Optimisticky jsem čekal mosh, až budou lidi padat dolů z hradeb. Nedočkal jsem se, ale přesto se Brno nenechalo zahanbit, a být pod podiem nějací security guys, měli by alespoň chvílemi, třeba při známějších peckách jako Walking Tall nebo závěrečné Hail to the Tsar, co na práci.

Celkově, přes déšť i přes menší počet lidí, dostávám ode dneška to, co jsem čekal. Vrchovatou náruč zběsilé, a přesto upřímné muziky, zabalené do příjemně kolektivní atmosféry. A Siberian Meat Grinder snad taky budou na Brno vzpomínat v dobrém, zatímco se, vedeni neomylnou tlapou medvědího Tsara, vydávají dál na svou evropskou tour k albu Metal Bear Stomp!

Související

Back to top button