Rozhovory

O benefičním splitku Bez Hranic, protiválečné tématice a elitářství punk scény

22. února vychází nové splitko Kung-Fu Girlz a Burning Steps pojmenované Bez Hranic. Najdete na něm čtyři covery protiválečných songů českých punk a hardcore kapel a výtěžek z něj půjde humanitární neziskové organizaci Lékaři bez hranic. Povídali jsme si o něm s Vojtou Libichem z Burning Steps a Adélou Švarcovou, která sedmipalec vydává pod hlavičkou La Bestia Records.

Protiválečné téma je v punkových textech časté, tak bylo z čeho vybírat. „Existuje spousta starých českých punk kapel, které mají písničky s protiválečnou tématikou. Na druhou stranu jsme potom zjistili, že ve spoustě těch kapel byly různý hnědý tendence, buď že jejich členové potom působili v kapelách, který měly antisemitský texty, nebo ta kapela pořád ještě někde vystupuje a kytarista hraje v Thor Steinaru.“

Volba projektu, který EP s protiválečnými songy podpoří, byl nasnadě. Jedna z aktivit Lékařů bez hranic je pomáhání obětem válečných konfliktů. Financování probíhá od jednotlivých přispěvatelů, Lékaři bez hranic kladou velký důraz na nezávislost.

Nepřijímají peníze od firem, co vyrábějí zbraně, chlast, cigára, farmaceutika, protože to jsou firmy, které často můžou za věci, které pak Lékaři bez hranic řeší.

Uprchlická krize nebyl jediný impuls pro vznik tohohle nápadu. Benefičních projektů už se prý nekoná tolik co dřív.„Je dobrý připomínat, že punk by mohl něco vytvářet a proti něčemu se vymezovat. A třeba udělat něco pro dobrou věc.

A jak si stojí mladá punková scéna? „Když přijedeš do jižních Čech, tak je tam tuna mladých lidí, co pořádaj koncerty, všichni maj kapely a dělaj všechny možný aktivity. Konkrétně z Milevska musím vyzdvihnout kapelu Loosers.“ Ta bude křest v Eternii otevírat. Kung-Fu Girlz a Burning Steps doplní ještě sporadicky hrající PNS.

Jak vypadá aktuální stav v Praze, kde jsou lidi koncerty přesycení? Je punková scéna elitářská? Chystá se znovuotevření Klubu Buben? Odpovědi si poslechněte v rozhovoru:

[youtube id=“ZDEgUevUWVA“ width=“620″ height=“360″]

02:30 – Lékaři bez hranic

10:45 – výběr songů na splitko

15:57 – vznik nahrávky

17:20 – chystané velké desky Kung-Fu Girlz a Burning Steps

19:08 – vytrácení pozitivní a konstruktivní rebelie z punku

21:51 – mladá krev vs. elitářství ve scéně

28:22 – výběr místa pro křest – Eternie

30:54 – Klub Buben

Michaela Klocová

„Šéfová“. V Kids and Heroes od roku 2009.

Související

Back to top button